Zo ontmasker je fake followers op Instagram

Met meer dan 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers behoort Instagram tot één van de meest populaire social media platformen ter wereld. Waar de foto-app in zijn beginjaren vooral furore maakte als een inspirerende beeldendatabank, wordt Instagram de laatste tijd steeds meer geassocieerd met fake volgers, nep likes en like bots.

Waar komt dit fenomeen vandaan, welke gevolgen gaan ermee gepaard en vooral: hoe ontmasker je die accounts met fake engagement?

Chiaraferragni

1. Instagram: een miljoenenindustrie gebaseerd op selfies

Chiara Ferragni, amper 30 en ze heeft alles…’ zuchtte mijn zus vorige week nog. Met haar 11,4 miljoen volgers verdient de Italiaanse modeblogster jaarlijks een slordige 8 miljoen euro met het promoten van talloze merken op haar account. Tot 300.000 euro per post vragen ze; die fashion, fitness en beauty bloggers. En ook als populaire travel blogger doe je het tegenwoordig niet slecht. Reisagentschappen zetten volop in op deze zogenaamde ‘digital nomads’, die dik betaald de ene zonnige bestemming na de andere afstruinen. De early adopters van het medium hebben niet slecht geboerd, reden te meer waarom de jeugd vandaag de dag geobsedeerd is door volgers, likes en comments.

2. Gewijzigd Instagram algoritme gooit roet in het eten

Engagement en volgers opbouwen is vandaag de dag niet zo simpel meer als vroeger. Sinds vorig jaar werkt het algoritme van Instagram immers net als dat van Facebook: waar je foto’s vroeger chronologisch in de feed verschenen, bepaalt Instagram tegenwoordig zelf wie jouw posts te zien krijgt. Onder het motto ‘geen engagement, geen views’ zagen vele accounts de respons op hun posts drastisch kelderen. Krijgt jouw post het eerste half uur weinig respons, dan heb je pech… Drie posts met een derde van je vertrouwde engagement en opeens lijken die fake likes en volgers een stuk aanlokkelijker.

3. Red flags: zo ontmasker je fake accounts en nep likes op Instagram

a. Fake Instagram volgers

Waar koop je nu fake volgers? Ik startte mijn zoektocht op Google en het aantal mogelijkheden bleek enorm. Heb je er geen tientallen euro’s voor over? Dan bestaan er blijkbaar ook free apps waarmee je door andere accounts te volgen ‘coins’ kunt verdienen. Per 2 coins kun je dan een volger ‘kopen’. Wil je geen honderden irrelevante accounts volgen? Geen probleem, de coins zijn overdraagbaar naar verschillende accounts. Een tweede account waarop je accounts volgt, om vervolgens meer volgers te krijgen op je echte account is dus wel een must, wou je (tot op vandaag) onder de radar blijven. Te weten komen of je influencers wel degelijk echte volgers hebben? Ontdek het met deze red flags:

 • ‘Lege’ accounts, d.w.z. profielen met weinig tot geen eigen foto’s, die duizenden of net heel weinig andere mensen volgen, moeten vanaf nu wel een belletje doen rinkelen.
 • Een account met 500 tot 1000 volgers dat er opeens dagelijks exact 500 of meer volgers bij krijgt? Red flag!
 • Het account volgt bijna evenveel mensen als dat het zelf wordt gevolgd, wat kan met follow-for-follow apps. Bijvoorbeeld 8000 volgers en 7950 volgend.
 • Accounts met veel volgers maar weinig engagement of likes op de posts.
Instagraminfluencers

b. Fake Instagram likes en nep comments

Hetzelfde verhaal bij valse vind-ik-leuks op Instagram. Net zoals bij de bovengenoemde follower-apps bestaat er ook de mogelijkheid om likes te kopen en te ‘verdienen’. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Likes kopen: voor 10 dollar koop je al 1000 likes.
 • Like-for-like apps waarbij je voor elke 2 foto’s die je liket een like terug kunt verdienen.
 • Like pools, waarbij je in een WhatsApp-groep zit met andere influencers die je foto’s liken vanaf het moment dat deze worden gepost.
 • Like bots, die in jouw plaats duizenden foto’s van anderen liken en comments plaatsen waardoor zij meer geneigd zullen zijn om jouw foto ‘terug te liken’.
Volgersinstagramkopen

Fake likes en comments? Dit is hoe je ze ontmaskert!

 • De posts krijgen superveel likes t.o.v. het aantal volgers. Bijvoorbeeld 3000 likes vs. 600 volgers.
 • Filmpjes met meer likes dan weergaven? Do the math… Red flag!
 • Elke post krijgt ongeveer hetzelfde aantal likes.
 • Comments bestaande uit 3 woorden, vaak met spelfouten en een emoji. (niet te verwarren met spammers die comments plaatsen voor meer visibiliteit)
 • Comments die niet relevant zijn voor het geplaatste bericht.
 • Je krijgt steeds dezelfde reactie van de persoon op je eigen berichten.

4. Influencer marketing: een bubbel klaar om uiteen te spatten?

Het kopen van volgers is een steeds vaker voorkomend probleem. Een probleem, niet alleen voor de talloze bedrijven die maandelijks duizenden euro’s investeren in influencer marketing, maar ook voor de ‘echte’ influencers die moeten concurreren met deze vorm van fake engagement. Daarnaast is het ook een aanslag op de geloofwaardigheid van deze influencers, die binnenkort meer vragen mogen beantwoorden over hoe ze aan al die volgers geraakt zijn dan dat ze er iets aan verdienen.

5. Influencing anno 2018: fake it till you make it?

Koopt iedereen met x aantal volgers op Instagram nu volgers en likes? Zeker niet! Er zijn nog steeds veel accounts die dagelijks uren besteden aan het maken van goede content en het opbouwen van engagement. En het goede nieuws is: de accounts waar je zelf dol op bent, zijn er wellicht enkele van.

En valt er nu nog geld te verdienen met Instagram? Zit je in de fashion, fitness, travel of beauty business?

Dan wordt het overboord gooien van Instagram knap lastig. Investeren in kwalitatieve influencers wordt dé uitdaging van 2018! En gelukkig weet je nu ook hoe!

Veelgestelde vragen

 • Welke digitale marketing kan ik gebruiken voor een online shop?

 • Hoe een webshop bekend maken?

Op de hoogte blijven?