Video marketing: is dat niet schieten met hagel?

donderdag 21 december 2017

Video marketing: is dat niet schieten met hagel?

donderdag 21 december 2017

Waar video en tv- marketing vroeger durfde te neigen naar schieten met hagel (lees: we doen maar wat en raken we iets: zoveel te beter!), is video vandaag meetbaarder dan ooit. De tools van vandaag maken dat gesukkel met ‘uwen tweeloop’ een stuk makkelijker: u heeft de trekker bij wijze van spreken maar over te halen! Daarnaast kent video tegenwoordig vele vormen en maten: Youtube, Facebook, Netflix met of zonder chill op zondagavond… Video is één van de grote marketingtrends van ’17-‘18 wordt gefluisterd: maar brengt u dat wel iets op? En kost dat niet onmenselijk veel geld zo’n video?

1. Video marketing: de feiten op een rijtje

Héla, niet zo snel! Vertel mij eerst maar eens wat dat ‘lolleke’ mijn bedrijf effectief opbrengt! Natuurlijk schreeuwt menig Vlaams marketingbureau moord en brand over het fenomeen ‘video marketing’ als trend van het jaar. Daarom eerst en vooral geen opinie, maar enkele feiten op een rijtje:

  • Coca Cola spendeerde vorig jaar een slordige 1 miljard dollar aan video en tv-reclame.
  • 45% van de mensen kijkt iedere week meer dan een uur Facebook of Youtube video’s.
  • 92% van de mobiele video viewers deelt deze video’s met anderen.
  • Iedere dag wordt er meer dan 500 miljoen uren video bekeken op Youtube.
  • 51% van de professionele marketeers markeert video marketing als het type content met de hoogste return.
  • Video’s op sociale media genereren 1200% meer delingen dan tekst en afbeeldingen gecombineerd!
  • Video op een landingspagina kan de conversies met 80% en meer doen stijgen.
  • Video trekt 2 tot 3 keer zoveel websitebezoekers aan.
  • De kans op aankoop wordt na het bekijken van een productvideo tot 85% groter. 

2. Video en tv-marketing: kost dat allemaal niet verschrikkelijk veel geld? 

Video mag nog de grootste return hebben uit de gehele marketingmix, als u ze niet kunt ‘leggen’ heeft het niet veel nut er verder op in te gaan, toch? We kunnen u hier alvast geruststellen: video marketing hoeft helemaal niet duur te zijn! Het aantal vlog- en Youtube-accounts die de laatste jaren als champignons uit de grond schoten, zijn hier een mooi bewijs van.

Niet duur zegt u? Maar hoeveel is dat dan: niet duur? Hieronder enkele concrete factoren die de kostprijs van uw video-campagne bepalen:

a. Een tv-campagne:

De zender, luistercijfers, bereik, de periode en de zendtijd spelen hier een rol. Een tv-campagne van 2-4 weken kan vanaf 1000 euro. 

b. Een video op Youtube:

Elke video die u uploadt op Youtube kan een advertentie zijn. Hier speelt enkel de kostprijs van de creatie dus een rol. Daarnaast heeft u nog die typische preroll-video ads die getoond worden voor of tijdens andere video’s. Hier kiest u zelf hoeveel u per dag wilt spenderen. Daarnaast betaalt u enkel wanneer iemand uw video tot op het einde bekijkt of erop klikt. Voor gebruikers die uw video ad overslaan (minder dan 30seconden), betaalt u niets.

c. Adverteren met Facebook-video’s:

Naast beelden kunt u op Facebook ook video’s promoten. Ook hier bepaalt u zelf hoeveel u dagelijks wilt besteden en kiest u ervoor te betalen per 1000 weergaven of per klik.

3. Meten is weten: maar kan dat wel met video? 

Allemaal goed en wel, maar hoe kan ik nu zien wat mijn video-campagne heeft opgebracht? En een specifieke doelgroep targeten, kan dat wel met video? Hieronder terug een overzicht:

a. Facebook en Youtube:

Zowel het targeten van uw doelpubliek als het meten van de resultaten van uw video-campagne is zeer geavanceerd op deze kanalen. Hoe vaak is uw video al bekeken en gedeeld? Welke reacties kreeg uw video? Met Facebook en Youtube komt u het in een handomdraai te weten!

b. Tv-campagne:

Uw tv-campagne kan u meten door verschillende zaken te monitoren. Gebruik voor uw campagne een makkelijk te onthouden url. Tijdens uw campagne kan u dan zien wie effectief binnenkomt dankzij uw tv-reclame. Check de uitzenduren met de uren van de visits. Heeft u 200 bezoeken tussen 19h en 19h30 en uw spot is uitgezonden geweest om 19h10 mag je zeker zijn dat dit het TV-effect is dat werkt.

Naast meten is het natuurlijk belangrijk dat uw spot enkel gezien wordt door de gewenste doelgroep. En dit is sinds 01/01/2017 mogelijk bij SBS (Vier, Vijf, Zes). Aan de hand van 25 selecties (huizen met tuin of zonder, samenstelling gezinnen, enz.) kunt u als adverteerder beslissen wie uw spot te zien zal krijgen. Dit is dé belangrijkste stap in gericht en functioneel gebruik van uw tv-budget. Addressable advertising is de toekomst!

4. Video marketing? Dat klinkt zo slecht nog niet!

Is video meetbaar? Ja! Brengt video op? Ja! Kan ik mijn video aan een specifieke doelgroep laten zien? Ja! Is video onmenselijk duur? Niet noodzakelijk! Video-marketing start al vanaf 350 euro voor ons Shoot & Share concept.

Bent u overtuigd van wat video voor u kan doen of u wilt weten hoe u nu van start gaat? Stuur een mailtje naar onze vakspecialist Kris! Meer van dit? Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang periodiek gratis tips i.v.m. video marketing! 

Gerelateerde artikelen

Terug naar boven