Hoe geef ik het perfecte interview?

donderdag 07 februari 2019

Hoe geef ik het perfecte interview?

donderdag 07 februari 2019

Anno 2019 is video-marketing een essentieel onderdeel van elk marketingplan. Het is geen ‘nice to have’, maar een ‘must have’. Menig onderzoek heeft dat intussen bewezen. Video’s genereren clicks en views.

Je zou denken dat gratis video-marketing niet bestaat, maar eigenlijk klopt dat niet. Stel nu dat jouw bedrijf aan nieuwe ontwikkelingen werkt of met een primeur in het nieuws komt. Dan kan het zijn dat je gebeld wordt door een tv-zender of radiostation met de vraag: “Mogen wij langskomen voor een interview?”

Gratis reclame, denk je en dus zeg je natuurlijk ‘ja’. En terecht, want ziedaar jouw gratis video-marketing in de dop. Tenminste, als je het interview goed aanpakt. Het moet top zijn en geen flop. Met de volgende tips kom je goed voorbereid aan de start. Of voor de camera.

1. Zorg dat jouw verhaal helder is. 

Dat betekent niet dat u iets uit het hoofd moet leren. Doe dat vooral niet! Mensen die iets van buiten hebben geleerd zijn niet flexibel meer en blokkeren bij een onvoorziene omstandigheid. De materie beheersen op een verstandige manier is veel beter. Probeer een helder verhaal te vertellen. Storytelling werkt. 

2. Neem zelf initiatief bij de start van het interview 

Vraag aan de cameraman steeds hoe hij of zij jou in beeld zal nemen. Is het een close-up, schoudershot of medium. Zo weet je wat in beeld komt en hoe je jezelf een houding kan geven

Stel dat hij of zij jou via een schoudershot in beeld brengt en je spreekt met jouw handen ter hoogte van je middel, dan gaat die lichaamstaal verloren. Ze komt eenvoudigweg niet in beeld. Het omgekeerde is ook niet goed: jij wordt gefilmd tot aan jouw middel, maar staat de hele tijd zeer statisch te praten. 

Een mediatraining kan zeer zinvol zijn. Zeker als je wel vaker moet spreken voor de microfoon of camera. Maar dit kost jou alvast geen cent: oefenen terwijl een collega jou filmt met de smartphone.

3. Focus! 

Laat je tijdens het interview niet afleiden. Dwaal niet af met je ogen. Veel mensen doen dit onbewust. Niet doen! Focus je op de reporter of op de lens en geef antwoord op de vraag. 

4. Vraag de vragen 

Vraag om de vragen vooraf even te overlopen. Wil de reporter toch onmiddellijk beginnen, kan je na het horen van de vraag nog steeds eerst even uit beeld wandelen zodat je jezelf bedenktijd geeft. Natuurlijk niet te lang ;-) 

Ben je niet tevreden van jouw antwoord, stop onmiddellijk en maak je antwoord niet af. Zo vermijd jij dat jouw antwoord toch gebruikt kan worden. 

5. Relax

Ga uit van de sterkte van het verhaal. Die journalist is niet voor niets naar jou toegekomen. Dus: relax. Jij hebt iets: nieuws! 

6. Blijf ademen 

Leer via de juiste ademhaling jezelf een ontspannen houding te geven voor de camera. Een ontspannen houding straalt kracht en geloofwaardigheid uit! 

Als je deze tips toepast, heb je straks een gratis video die jij volop kan delen en jouw bedrijf extra uitstraling geeft!

Gerelateerde artikelen

Terug naar boven