Webdesign via de blinddoektest

zondag 17 november 2013

Webdesign via de blinddoektest

zondag 17 november 2013
Een gebruiksvriendelijke website is duidelijk in wat de organisatie doet. Behandel bezoekers maar alsof ze een blinddoek omhebben en die afdoen op je homepage.
Een gebruiksvriendelijke website is duidelijk in wat de organisatie doet. Als je voor het eerst op een website komt moet je direct begrijpen waar je terecht bent gekomen en wat je op de website kan doen. Ook als je nog nooit van het bedrijf hebt gehoord of toevallig op de website terecht komt. Alsof je een blinddoek om hebt en die bij aankomst afdoet.Daarom is design, een mooie website, niet voldoende en niet van het allerhoogste belang wanneer je een nieuwe website laat ontwikkelen. Een goeie website is een gezonde mix van gebruiksvriendelijkheid, performantie, oogstrelend design, toegankelijkheid, compatibiliteit (responsive design) en de website moet bovendien toekomstgericht zijn en als het nog even kan, gemakkelijk gevonden worden door de zoekmachines.

Bij DAS Media zorgen we er dus voor dat we steeds op de hoogte zijn van hoe je een website bouwt en staat de inhoud en structuur centraal. Uiteraard laten we het oog niet aan zijn lot over en zorgen we dat "design" zijn deel krijgt.

Gebruiksvriendelijkheid

De bezoeker moet altijd weten waar hij zich bevindt in de website. Hiervoor wordt niet enkel de navigatie gebruikt, maar ook de broodkruimel. Zo weet de bezoeker niet alleen waar hij zicht bevindt, maar kan hij ook gemakkelijker een niveau terug.


Verder kan het ook handig zijn een sitemap of uitgebreide navigatie te gebruiken in de footer (onderkant van de website).Ook moet de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk de weg naar de contactgegevens vinden. Daarom wordt op bijna elke pagina de contactgegevens en de link naar een contact- of aanvraagformulier geplaatst.

Performantie

Een website moet niet alleen gemakkelijk navigeerbaar zijn, maar moet zeker en vast ook snel werken. Wanneer een webpagina er langer over doet dan 2 seconden om in te laden is het geduld van de bezoeker al snel op en verlaat hij de website.
Om websites hieraan te laten voldoen worden websites bij DAS Media niet alleen geoptimaliseerd in de code, maar wordt er ook gebruik gemaakt van server-side cache. Dit betekent dat elke pagina tijdelijk als een statische pagina wordt opgeslagen op de webserver. Zo krijgt de bezoeker de pagina veel sneller aangeboden en wordt de webserver minder belast. Dubbele winst dus!

Compatibiliteit

Vandaag de dag wordt niet enkel nog via de laptop of desktop computer naar websites gesurft, maar maakt de tablet en smartphone een steeds groter deel uit van de gebruikte toestellen. Dit betekent dat uw website vaker op kleinere schermen wordt bekeken. Daarom is het belangrijk dat de gebruiksvriendelijkheid, uitzicht en performantie behouden blijft op deze toestellen.
DAS Media zorgt er voor dat vrijwel elke website responsive is en dat de layout en structuur van de website zich automatisch aanpast aan de schermbreedte of schermresolutie.


Zoekmachine optimalisatie

Je mag dan een prachtige en gemakkelijke website hebben, dit staat nog niet garant voor veel bezoekers en een hoge conversie.
Om de website zo goed mogelijk te laten scoren in de zoekmachines moet deze in de code geoptimaliseerd worden. In DAS CMS van DAS Media wordt hiermee reeds rekening gehouden. De code wordt dusdanig opgebouwd dat de de zoekwoorden sterk verweven zijn in de website en wordt de semantiek voor zoekmachines zoals Google gerespecteerd. Verder worden alle links gebruiksvriendelijk opgebouwd volgens met de inhoud van de pagina. Dit voor elke taal die aan de website wordt toegevoegd.

Conclusie

Voor er aan het ontwerp van de website wordt begonnen, is het heel belangrijk het doel van de site voor ogen te nemen en een duidelijke structuur en flow op te stellen voor de website.

Wilt u hiervoor beroep doen op de diensten van DAS Media voor uw nieuwe of bestaande website, dan kan u vrijblijvend contact opnemen.

Gerelateerde artikelen

Terug naar boven